Doel Sociaal Steunpunt Kerken
Sociaal Steunpunt Kerken (SSK)
In 2003 is de aftrap gegeven voor het SSK en valt onder verantwoordelijkheid van de Raad van Kerken Lemele-Lemelerveld (RvK Lemele-Lemelerveld). In het SSK zijn vertegenwoordigd; De werkgroep Caritas van de RK kerk (Rooms Katholiek), de diaconie van de Brugkerk (Protestantse Gemeente) en de diaconie van de Lichtbron (Gereformeerd Kerken Vrijgemaakt) en uiteraard de RvK Lemele-Lemelerveld.
Vanaf de beginjaren is het SSK bedoelt geweest om de drempel te verlagen en een brug te slaan naar diverse vormen van hulpverlening voor alle inwoners (kerkelijk en niet-kerkelijk) van Lemelerveld en omstreken. In de eerste jaren heeft het SSK ook vaak geholpen om te zorgen dat mensen bij het “juiste” loket bij de gemeente of andere instantie kwamen. Ook werd zo nodig hulp geboden bij aanvragen van thuiszorg of andere vormen van hulp, het aanvragen van toeslagen of hun de weg te wijzen bij gemeente, belastingdienst en/of uitkeringsinstantie.
De gemeente Dalfsen de laatste jaren zelf Sociaal Kern Teams (SKT) per dorp. Die hebben gelukkig, als professionals, veel meer zicht op de inwoners met problemen. Als SSK hebben we een kort lijntje en maken wij ook de gemeente attent op inwoners waarvan wij denken, op basis van signalen die wij ontvangen, dat er problemen zijn. Anderzijds krijgen wij van de gemeente nog wel eens de vraag of wij, voornamelijk financieel, mensen met problemen kunnen ondersteunen om hun zo weer enig toekomstperspectief te bieden. De gemeente heeft namelijk ook niet de mogelijkheid om alle financiële problemen op te lossen.
Het SSK is de laatste jaren met name zichtbaar door de actie “kerstpakketten voor de minima” Met deze actie bezorgen wij de minima voorafgaand aan de kerstdagen een kerstpakket met voornamelijk de eerste levensbehoeften. Het gaat veelal om houdbare producten en/of waardebonnen van lokale winkeliers. Een agrariër stelt zelf jaarlijks een geslachte koe beschikbaar. Kosteloos! En wil niet met naam en toenaam worden genoemd. Via de ondernemersvereniging wordt jaarlijks ook een verzoek gedaan aan de ondernemers om een financiële bijdrage om de actie te kunnen bekostigen en bij de Coop staat meestal elk jaar in december een bus voor statiegeldbonnen. Ook dragen de genoemde kerken jaarlijks financieel bij. Soms hebben we een incidentele gift.
In 2017 hebben we ook voor het eerst een paaspakkettenactie gehouden voor de minima. Hierbij konden mensen houdbare producten bij de kerken en bij de Coop inleveren. Hiervan hebben wij voor de minima weer pakketten gemaakt en bezorgd. Was een groot succes.
In de afgelopen 2-3 jaar hebben wij ook bijgedragen in de kosten voor zwemles voor vluchtelingkinderen 4-5 kinderen hebben hierdoor hun zwemdiploma kunnen behalen.
Alles is bij het SSK gericht op ondersteuning van de mensen die het moeilijk hebben. Wij zijn geen professionals maar kunnen mensen, indien gewenst, wel gericht doorverwijzen. De acties die we jaarlijks houden worden meestal in grote dank aanvaard door de minima en soms is een sociaal praatje gewenst. In Lemelerveld en omgeving hebben we het over 45 tot 50 adressen waar we komen. Dit varieert van éénpersoons huishoudens tot gezinnen met 4/5 kinderen. Gelukkig zijn er ook mensen die uit hun problemen geraken. Helaas komen er ook telkens weer wat bij. Al met al wel dankbaar werk om te doen.
Als SSK waarderen wij het dat jullie van plan zijn om met ons mee te denken en om ons mogelijk financieel te ondersteunen. Meer bekendheid is altijd goed. Wel is het zo dat wij zeer terughoudend zijn met betrekking met informatie over de minima. Het ligt vaak nogal gevoelig en mensen willen dat graag voor zichzelf houden.
Wij moeten als SSK ook nog bekijken of we niet in de vorm van een stichting gaan werken. Hierdoor kunnen wij waarschijnlijk ook makkelijker een beroep doen op subsidie en dergelijke. IK denk dat dit in verleden niet is gebeurt in verband met de kosten die gemoeid zijn met het oprichten van een stichting.